2014. január 25., szombat

A csalafinta Panadel – avagy leves a sütőből (?)

Egy egyszerű, tápláló leves azoknak, akik már unják tésztával enni a vasárnapi húslevest. Ez a levesfajta ma is ismert, Ausztria egyes vidékein, főként Burgenlandban fogyasztják.  



Lássuk az eredeti leírást, egyenesen 1799-ből:

Vágj vékonyra szikkadt zsemléket, tedd egy tálba. Adj hozzá vajat, kissé fűszerezd be, önts rá forró marhahúslevest, hogy ellepje. Fedd le, és hagy ázni, amíg a zsemle puha nem lesz. Aztán nyomkodd szét főzőkanállal, adj hozzá 3-4 tojást. Tégy egy serpenyőbe zsírt, forrósítsd fel, öntsd bele a keveréket, tedd parázs közé, készítsd szép tejszín-világosra. Egy személyre egy tojást számolj.


Az interneten találtuk az alábbi modern Panadel-receptet:

Kis darabokra vágjuk a zsemlét. 1,5 liter vízből és három leveskockából levest főzünk, ezt a zsemlére öntjük, hagyjuk állni 15 percet, aztán átpasszírozzuk. Sóval, borssal ízesítjük, felforraljuk, majd a tűzhelyről félretéve tejszínnel habarjuk. Végül tojássárgáját kavarunk bele (legírozzuk).

Ennek a kettőnek az ötvözéséből kreáltuk azt a levest, amit végül volt szerencsénk megkóstolni. Egyet már most elárulunk: a serpenyőben sütés és parázs közé (sütőbe) pakolás fázisát mellőztük, de aki elég bátor, kipróbálhatja. Tejszínt sem tettünk bele. Tehettünk volna, de azt beleraktuk a főételbe, késő bánat…

Szóval, a recept 4 személyre:

4 vastagabb szelet szikkadt kenyér
1,5 liter húsleves
4 dkg vaj
bors
4 tojás



A kenyér héját nagyjából levagdossuk, a belsejét vékony szeletekre vágva egy öblös tálba tesszük. Hozzáadjuk a vajat, és leöntjük a forró húslevessel. Lefedjük. A vaj szépen felolvad benne, a kenyér pedig pár perc alatt átázik. Ha már jól szétázott, fakanállal szétnyomkodjuk.
Megsózzuk, megborsozzuk, majd felforraljuk. Amikor forr, a négy tojást belekeverjük, mint a rántott levesbe szoktuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 5/1 - könnyű

Az eredmény pedig egy tartalmas, laktató, kenyérízű leves.


Tipp:

Azért kenyeret használtunk zsemle helyett, mert amit manapság a boltban árulnak zsemle néven, arról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy van belseje.

Saját főzésű húsleves helyett lehet kockalevest is használni, ekkor azonban már nem kell tovább fűszerezni.

Fakanállal való szétnyomkodás helyett szimpatikusabb megoldás a botmixer: gyorsabb, ráadásul simább is lesz tőle a leves állaga.

A tojást elvileg a legírozás eljárásával kell beletenni, ami úgy néz ki, hogy a tojás sárgájához keverünk a levesből, adunk hozzá tejszínt, simára dolgozzuk, aztán gyors kavargatás közben visszaöntjük a levesbe, amit ekkor már nem forralunk tovább. Ez az eljárás sűríti az ételt. Ahogyan mi csináltuk, úgy a tojás inkább afféle levesbetét lett. Legírozás esetén levesgyöngy vagy pirított kenyérkockák kívánkoznak bele.





Értékelések

Kata: 5/5 Nagyon ízlett, amúgy is nagy leves-fan vagyok, felveszem az otthoni repertoárba.

Melinda: 5/4 Laktató, egyszerű ízvilágú. Jó volt.

Szilvi: 5/5 Nem vagyok nagy levesevő, de ez igazán ízletes volt. Átmenet a húsleves és a rántott leves között.

Pártatlan Ítészünk (aki ez alkalommal Erdei Szabolcs volt): 5/4 Csúnya, de finom. Eléggé dominál a húsleves, extrábbra számítottam.

Összességében tehát 4,5-ös átlagot kapott, ez valószínűleg a finom – nem szokatlan jellegnek is köszönhető.


Végezetül: mitől is csalafinta ez a Panadel?


A receptkönyv ékes gót betűit eleve nem túl egyszerű olvasni, főleg úgy, hogy számos betűből egyszerre kétfélét is használ (pl. s-ből), mások pedig nagyon hasonlítanak egymásra (pl. az f és az egyik fajta s). Ennek köszönhetően először „Ausgelossenes Panadel”-t olvastunk, amilyen szó ugyan nem nagyon van, de valamelyik szótárban megtaláltuk a hozzá leginkább hasonló szót, aminek jelentése: csintalan, csalafinta. Végül rájöttünk, hogy „Aufgeloffenes Panadel”-lel van dolgunk, amely bajor nyelvjárásban annyit tesz: aufgelaufenes, vagyis felfuttatott, feldagasztott. Vagy valami ilyesmi. Ez azonban már egyáltalán nem hangzik olyan izgalmasan, ráadásul elég csalafintán becsapott minket ez a szó, így ráragasztottuk szerencsétlen Panadelre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése