2015. november 2., hétfő

Jön a hideg, a csirkék is bundában járnak


A bundázott hús nem is olyan friss találmány, már 1799-ben is megforgatták a finom falatokat például sörtésztában. Meg valami másban, ami igazán izgatta a fantáziánkat.
Eredmény: az egyik sikerült, a másik nem. Van ez így.

Eredeti recept(ek):

Előkészítjük a csirkét, 6 részre bontjuk, megsózzuk; veszünk némi disznózsírt, lisztet és zsemlemorzsát, ezeket összekeverjük, megforgatjuk benne a csirke darabjait, és szép sárgára sütjük, végül pirított zöld petrezselyemmel megszórjuk.
Vagy: feldaraboljuk a csirkét, veszünk némi lisztet és sört, 2 tojást, ebből lágy keveréket készítünk, megsózzuk és megforgatjuk benne a csirkét, és szépre sütjük. Legjobb a kis (fiatal) csirkéből.

Mindkét változatot kipróbáltuk, mint említettük, vegyes eredménnyel.



Bundában sült csirke

1 csirke, feldarabolva
liszt
zsemlemorzsa
zsír
petrezselyemlevél
1-2 dl sör
tojás

A mennyiségek sok hozzávaló esetében nem véletlenül maradtak el, mivel az eredetiben sem szerepelnek. Próbáltuk "szemre" meg józan észre hallgatva megalkotni a modernizált receptet. Szóval:

A lisztes-morzsás-zsíros változat:
Ez az, amivel még kísérletezni kéne, mivel az elkészült kulimász nem akart megtapadni a csirkén. Az arányok változtatásával sem. Végül úgy döntöttünk, ez most kimarad, és sörtésztába mártjuk a csibe minden darabját.

Sörtésztás változat:
Ezt pedig igazából mindenki ismeri, különlegessége csupán annyi, hogy a "húsbundázás" egy viszonylag korai megjelenéséről van szó. Hogy ne legyen annyira szimpla, a lisztből, tojásból, kevés sóból és a sörből álló tésztába beleraktuk a felaprított petrezselymet. A tésztában megforgatott csirkedarabokat olajban sütöttük ki.



Elkészítési idő: sütéssel együtt 1 óra
Nehézségi fok: sörtésztás 5/1, mitől is lenne bonyolult?

Eredmény: Egyszerű, de nagyon ízletes, szaftos húsétel

Tipp:

Az most nincs. Inkább mi várjuk az észrevételeket, hogy vajon mit is kellett volna máshogyan a morzsás változatnál.

Nem túl autentikus módon burgonyával tálalva. Finom volt.


Értékelések:

Ádám: 5/5 Nagyon finom, jól elkészített hús. Egyszerű, ám nagyszerű. A tökéletességet úgy tudná elérni, ha petrezselyem helyett snidling kerülne bele.

Melinda: 5/5 A husi kiváló, a sörtészta nagyon jól sikerült.

Szilvi: 5/4 Most szigorú vagyok (megy egy kicsit szomorú is az érdekesebb változat kimaradása miatt), és bár finom volt nagyon, túlontúl egyszerűnek találtam egy jeles osztályzathoz.

Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Veress Ferenc volt): 5/5 A sörtésztában kisütött csirkefalatok nem száradtak ki, megőrizték kellemes állagukat. Hozzá a háziasszony idén eltett uborkáját és édes fehérbort fogyasztottunk. Kiváló.


Ez majdnem színjeles, nem is kell nagy kísérletező kedv a kipróbálásához, úgyhogy csak hajrá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése