2015. október 19., hétfő

Alma vagy körte?


Egy rendkívül egyszerű leves az ősz legzamatosabb gyümölcseiből.


Almaleves hidegen (1792.)

Az almát hámozatlanul feldaraboljuk, mivel a héja zselésebbé (sűrűbbé) teszi a levest, ezért jobb, ha nem hámozzuk meg, hanem inkább  csak elkeverjük borral és vízzel, 60 almához kell egy pint víz és egy pint bor (1,4 liter a pint), puhára főzzük és adunk hozzá némi fahéjat. Amikor az alma már puha, áttörjük szitán, adunk hozzá cukrot és hidegen tálaljuk.


Mindez egész jól hangzik, csupán annyi porszem került a gépezetbe, hogy valaki (khm... Szilvi) elfelejtett almát hozni, szerencsére Melindának volt otthon egy tál körtéje. Úgy döntöttünk, a két gyümölcs csereszavatos ebben a receptben. Így hát:


Hideg körte- vagy almaleves

Hozzávalók 4 személyre

4-5 darab édes alma vagy körte
1,5 dl édes fehérbor (de minimum félédes)
víz
fahéj
cukor ízlés szerint
mandulapelyhek





A megmosott gyümölcsöket hámozás nélkül feldaraboljuk (természetesen a magházat kidobjuk, illetve a "beteg" részeket is kivágjuk a gyümölcshúsból). Egy fazékba tesszük, ráöntjük a bort, valamint annyi vizet, hogy ellepje.





Lassú tűzön puhára főzzük. Amikor már puha, botmixerrel simára aprítjuk, és ízlés szerint megfűszerezzük fahéjjal. Annyi cukrot adunk hozzá, hogy kellemesen édeskés legyen. Hidegen tálaljuk, a tányérba mert leves tetejére mandulapelyheket szórunk.

Elkészítési idő: hűléssel együtt 30-40 perc
Nehézségi fok: 5/1 Pofonegyszerű

Eredmény: egyszerű, finom, édes leves.

Tipp:

Ezek után ki kéne próbálni almából is. :D





Értékelések:

Ádám: 5/4 Nagyon finom, zamatos őszi leves, amihez a fahéj kifejezetten illett. Negatívumként csak azt tudom mondani, hogy kicsit sűrűbb, mint amit az én ízlésem elbír.

Melinda: 5/5 A leves, amilyen egyszerű, mégis olyan finom, bár valójában inkább gyümölcsszósz volt.

Szilvi: 5/3 vagy 5/4 Ha levesnek eszem: közepes. Inkább gyümölcsszósz, ha annak eszem, egész jó, de hiányzott mellőle egy jó nagy szelet sült hús. Ezért csak egy négyes osztályzatot kap.

Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Veress Ferenc volt): 5/5 A könnyed, későnyári ízeket idéző ebéd nyitánya ez a hidegen tálalt körteleves, amelynek a fahéj tette harmonikussá az ízét.


Még a fanyalgók lehúzó értékelése után is megvan egy erős négyes, ami ugyebár a "jó" megfelelője.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése