2015. november 11., szerda

Mesés desszert habbal

És nem is akármilyen habbal: borhabbal!! Igazság szerint maga a hab teszi meséssé.
No, de lássuk előbb az eredeti receptet!


Rizspuding (1792.)

Egy font rizst egyszer átmosunk, és kicsit több vízzel felfőzzük, amíg meg nem dagadnak a szemek, akkor leszűrjük, és hideg vízzel feltöltjük. Egy font vajat habbá verünk, húsz tojást adunk hozzá úgy, hogy 12-nek a fehérjét visszatartjuk belőle; egy negyedfont hosszúkásra vágott mandulát, egy citromnak a negyedfont cukorra reszelt héját, és mindehhez még egy fél font apró szemű mazsolát, egy fél font finomlisztet, egy negyed pint tejszínt. A felfőzött rizst masszává keverjük, majd utána beletesszük az összes többi hozzávalót: a lisztet és a tejszínt a legvégén, lassan keverjük bele. A továbbiakban a 358. recept szerint járunk el, és borhabot adunk hozzá.

A 358. számú recept alapján a masszát kis tálakba adagoljuk, a tálakat forró vízzel feltöltött tepsibe állítjuk, így sütjük meg a desszertet.
A borhabról a szakácskönyv 129. számú receptje emlékezik meg: tojássárgáját és ahány tojás, annyi fél tojáshéjnyi bort összeöntünk, és ezt melegítve habbá verjük.

Nosza, negyedeljük a receptet, hiszen továbbra sem lakodalomra főzünk!

Rizspuding borhabbal

Hozzávalók (ez most úgy sikerült, hogy leginkább 8 főre való az adag)


12 dkg rizs
12 dkg vaj
5 tojás (3-nak csak a sárgája)
3-4 dkg vágott mandula (vagy dió)
3-4 dkg cukor
negyed citrom héja
5 dkg mazsola
5 dkg liszt
1 dl tejszín


borhabhoz: személyenként 1 tojás és fél tojáshéjnyi (legyen egy kupica, vagyis fél deci) édes fehérbor

A rizst leöblítjük, majd felöntjük vízzel és összeforraljuk. Újabb adag vízzel felöntve állni hagyjuk, amíg megpuhulnak a szemek. Közben a vajat a tojásokkal (2 egész, 3 sárgája) habosra keverjük. Egy másik tálban összekeverjük a mandulapelyheket a cukrozott citromhéjjal és a mazsolával. Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk ezeket a keverékeket, a tejszínt, majd végül beleforgatjuk a lisztet. Nem baj, ha a szemek nem maradnak egyben.


A keveréket kis tálkákba adagoljuk (a már ismert ramekin tálkák kiválóak erre), és vízzel feltöltött tepsibe állítjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.

A borhabhoz a tojássárgákat és a bort elkeverjük egy tálban, gőz fölé tesszük, és habverővel folyamatosan keverve krémes állagú habot készítünk belőle.

Amikor a rizspuding elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, majd tálalás előtt a tetejére borhabot halmozunk, végül némi mandulapehellyel megszórjuk.

Elkészítési idő: nettó egy óra, a rizs állva puhulásával, a rizspuding hűtésével együtt kicsit hosszabb
Nehézségi fok: 5/2 a borhabbal ismeretlen vizekre eveztünk, de egyébként nem bonyolult

Eredmény: rafináltan egyszerűnek álcázza magát, valójában egy mennyei és kifinomult desszert

Tipp:

Mivel itt pont az a lényeg, hogy a rizs puha legyen, akár át is főzhetjük, inkább, mint hogy ropogjanak az ember fogai alatt a szemek. (Nem tudom, ki hogy van vele, nekem így, a tűzhely szélére állítva még soha nem lett puha a rizs - Szilvi)

Krémesebb és édeskésebb lesz a rizs, ha tejben, vagy fele víz - fele tej keverékben főzzük ki.

A mandula mellett itt még mazsola is jutott rá.

Értékelések:

Ádám: 5/5 Egyetlen szó: TÖKÉLETES

Melinda: 5/5 Hasonlít a rizsfelfújtra, akár tepsiben egybesütve, kockára vágva is lehetett volna tálalni. A borhabbal és a mandulával egyszerűen mennyei volt.

Szilvi: 5/5 Kezdem felülbírálni eddigi hozzáállásomat a bortartalmú édességeket illetően, mert ez valami fenomenális volt! A rizspuding lehetett volna egy kicsit lágyabb, legközelebb rövidebb ideig sütjük, és az is jót  tett volna neki, ha tejben főzzük a rizst, de ez már csak kukacoskodás.

Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Veress Ferenc volt): 5/5 Az édességnek föltálalt rizsfelfújtra kifejezetten üdítően hatott a tetején lévő borkrém. Igazán ízletes desszert.


Akárhogyan is nézzük, ez bizony színjeles. Lehet gyakorolni karácsonyig, hogy tökéletesített formában foglalhassa el méltó helyét az ünnepi asztalon!




1 megjegyzés:

  1. Need professional WordPress Web Design Services? We're experts in developing attractive mobile-friendly WordPress websites for businesses. Contact us today! https://just99marketing.com/wordpress-web-design

    VálaszTörlés