És nem is akármilyen habbal: borhabbal!! Igazság szerint maga a hab teszi meséssé.
No, de lássuk előbb az eredeti receptet!
Rizspuding (1792.)
Egy font rizst egyszer átmosunk, és kicsit több vízzel felfőzzük, amíg meg nem dagadnak a szemek, akkor
leszűrjük, és hideg vízzel feltöltjük. Egy font vajat habbá verünk, húsz tojást adunk
hozzá úgy, hogy 12-nek a fehérjét visszatartjuk belőle; egy negyedfont
hosszúkásra vágott mandulát, egy citromnak a negyedfont cukorra reszelt héját, és
mindehhez még egy fél font apró szemű mazsolát, egy fél font finomlisztet, egy
negyed pint tejszínt. A felfőzött rizst masszává keverjük, majd utána
beletesszük az összes többi hozzávalót: a lisztet és a tejszínt a legvégén, lassan
keverjük bele. A továbbiakban a 358. recept szerint járunk el, és borhabot
adunk hozzá.
A 358. számú recept alapján a masszát kis tálakba adagoljuk, a tálakat forró vízzel feltöltött tepsibe állítjuk, így sütjük meg a desszertet.
A borhabról a szakácskönyv 129. számú receptje emlékezik meg: tojássárgáját és ahány tojás, annyi fél tojáshéjnyi bort
összeöntünk, és ezt melegítve habbá verjük.
Nosza, negyedeljük a receptet, hiszen továbbra sem lakodalomra főzünk!
Rizspuding borhabbal
Hozzávalók (ez most úgy sikerült, hogy leginkább 8 főre való az adag)
12 dkg rizs
12 dkg vaj
5 tojás (3-nak csak a sárgája)
3-4 dkg vágott mandula (vagy dió)
3-4 dkg cukor
negyed citrom héja
5 dkg mazsola
5 dkg liszt
1 dl tejszín
borhabhoz: személyenként 1 tojás és fél tojáshéjnyi (legyen egy kupica, vagyis fél deci) édes fehérbor
A rizst leöblítjük, majd felöntjük vízzel és összeforraljuk. Újabb adag vízzel felöntve állni hagyjuk, amíg megpuhulnak a szemek. Közben a vajat a tojásokkal (2 egész, 3 sárgája) habosra keverjük. Egy másik tálban összekeverjük a mandulapelyheket a cukrozott citromhéjjal és a mazsolával. Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk ezeket a keverékeket, a tejszínt, majd végül beleforgatjuk a lisztet. Nem baj, ha a szemek nem maradnak egyben.
A keveréket kis tálkákba adagoljuk (a már ismert ramekin tálkák kiválóak erre), és vízzel feltöltött tepsibe állítjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.
A borhabhoz a tojássárgákat és a bort elkeverjük egy tálban, gőz fölé tesszük, és habverővel folyamatosan keverve krémes állagú habot készítünk belőle.
Amikor a rizspuding elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, majd tálalás előtt a tetejére borhabot halmozunk, végül némi mandulapehellyel megszórjuk.
Elkészítési idő: nettó egy óra, a rizs állva puhulásával, a rizspuding hűtésével együtt kicsit hosszabb
Nehézségi fok: 5/2 a borhabbal ismeretlen vizekre eveztünk, de egyébként nem bonyolult
Eredmény: rafináltan egyszerűnek álcázza magát, valójában egy mennyei és kifinomult desszert
Tipp:
Mivel itt pont az a lényeg, hogy a rizs puha legyen, akár át is főzhetjük, inkább, mint hogy ropogjanak az ember fogai alatt a szemek. (Nem tudom, ki hogy van vele, nekem így, a tűzhely szélére állítva még soha nem lett puha a rizs - Szilvi)
Krémesebb és édeskésebb lesz a rizs, ha tejben, vagy fele víz - fele tej keverékben főzzük ki.
A mandula mellett itt még mazsola is jutott rá. |
Értékelések:
Ádám: 5/5 Egyetlen szó: TÖKÉLETES
Melinda: 5/5 Hasonlít a rizsfelfújtra, akár tepsiben egybesütve, kockára vágva is lehetett volna tálalni. A borhabbal és a mandulával egyszerűen mennyei volt.
Szilvi: 5/5 Kezdem felülbírálni eddigi hozzáállásomat a bortartalmú édességeket illetően, mert ez valami fenomenális volt! A rizspuding lehetett volna egy kicsit lágyabb, legközelebb rövidebb ideig sütjük, és az is jót tett volna neki, ha tejben főzzük a rizst, de ez már csak kukacoskodás.
Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Veress Ferenc volt): 5/5 Az édességnek föltálalt rizsfelfújtra kifejezetten üdítően hatott a tetején lévő borkrém. Igazán ízletes desszert.
Akárhogyan is nézzük, ez bizony színjeles. Lehet gyakorolni karácsonyig, hogy tökéletesített formában foglalhassa el méltó helyét az ünnepi asztalon!
Need professional WordPress Web Design Services? We're experts in developing attractive mobile-friendly WordPress websites for businesses. Contact us today! https://just99marketing.com/wordpress-web-design
VálaszTörlés