Egy nyárson sült finomság, friss, mediterrán hangulatot
idéző ízekkel – akár a szabadban is elkészíthető.
Az eredeti recept így szól:
Végy egy szép szelet borjúcombot, sózd és tűzdeld meg
szalonnával, aztán fűzd nyársra. Kend meg vajjal és citromlével, majd szórd meg
zsemlemorzsával. Amikor megsült, készíts szószt két kanálnyi borecetből, két
kanálnyi húslevesből, adj hozzá apróra vágott citromhéjat és fűszert, öntsd egy
kis tálkába, így add az asztalra.
Mindebből az alábbi recept született:
Spanyol nyárs 4 főre
4 nagyobb szelet sertéshús (borjút majd akkor szerzünk, ha
nyertünk a lottón)
10-15 dkg füstölt szalonna (kenyérszalonna)
3 dkg vaj
½ citrom leve
zsemlemorzsa
4 evőkanál borecet
6 evőkanál húsleves
½ citrom héja
zöldfűszerek ízlés szerint
A hússzeleteket keskenyebb csíkokra vágjuk, kiklopfoljuk, és
a vékonyra szelt szalonnával megtűzdeljük.
Nyársra húzzuk, a felolvasztott
vajjal, majd a citromlével is megkenjük, zsemlemorzsával vékonyan megszórjuk.
Grillsütőben vagy parázs felett megsütjük. Mivel vékonyak a szeletek, nem szabad sokáig sütni, különben kiszárad!
Egy tálban összekeverjük a levest, a borecetet és a
citromhéjat, beletesszük a fűszereket és hagyjuk kicsit összeérni. A választott
fűszer lehet szinte bármi, ami illik a húshoz, mi mediterránra hangoltuk: kevés
rozmaring és majoranna, nagyobb adag bazsalikom és oregano, pici kakukkfű.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Nehézségi fok: 5/1 Igazán nem nehéz, ha egyszer az ember
belejön, hogyan tűzdeljen meg szalonnával egy vékony hússzeletet.
Eredmény: ízletes, könnyű nyári húsétel
Tipp:
Köretet a recept nem írt hozzá, de jól illik mellé a
pirított burgonya, szigorúan zsíron pirítva! Fitneszmenüként is fogyasztható,
soványabb húsféléből, zöldsalátával.
Sertéscombot használtunk, de aki szaftosabbra vágyik,
készítse tarjából, úgy is finom lehet.
Semmiképp ne süssük túl, mert könnyen kiszárad! Sülés közben
is kenegethetjük vajjal, citrommal, szórhatjuk újabb adag morzsával.
Értékelések:
Kata: 5/5 A citrom miatt aggódtam egy kicsit, de kellemesen csalódtam. Különleges, de a mai embernek is jóleső fogás. Mondjuk, szelet húst most spékeltem először... Remek lehet szabadtéri grillen, parázs felett is.
Melinda: 5/4 A húst kissé túlsütöttük, ezért adok 4-est.
Amúgy jó az ízkombináció, finom volt.
Szilvi: 5/5 Kicsit kiszáradt, de nekem így is ízlett,
szeretem a szárazabb húsokat. Az öntettel különösen nagyon jó volt. Salátával
tudnám elképzelni, úgy, hogy ebből az öntetből teszek arra is, dresszingnek.
Pártatlan ítészünk (aki ezúttal Krammerhofer Tamás volt):
5/5 Kifejezetten jó volt, a citromos íz elsőre furcsának tűnt, de meg lehetett
szokni, utána pedig már etette magát.
Összességében ez egy 4,75-ös átlag, ami jelesnek minősül, tessék kipróbálni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése