2014. május 28., szerda

Borsóleves francia módra


Könnyű, harmonikus ízű, igazán finom leves. Végre ettünk egy jót!


Nézzük az eredeti receptet 1840-ből:

A borsót jóféle szalonnával puhára főzzük, aztán szitán áttörjük. Zellert, pórét, sárgarépát, petrezselyemgyökeret vékony csíkokra vágva vízben megfőzünk, a végén hozzáadunk egy kis finomra vágott turbolyát és egy kevés sóskalevelet. Ezt az áttört borsóra öntjük és összefőzzük, aztán pirított zsemlekockákat kevés húslevesben megpuhítunk és hozzáadjuk a borsóleveshez. Szalonnakockákkal garnírozhatjuk.


Lássuk, mi lett belőle!

Hozzávalók 4 főre

10 dkg kenyérszalonna (bőre nélkül)
25 dkg zöldborsó
1 kisebb zellergumó
3 közepes sárgarépa
2 közepes fehérrépa
1/2 szár póréhagyma
néhány levél sóska
friss turbolyalevelek
½ liter húsleves (maximum)
2 zsemle
1 kanál vaj



Az apróra kockázott szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót, amit a szalonnából kisült zsiradékon megpárolunk. Felengedjük annyi húslevessel, hogy ellepje, és puhára főzzük, majd áttörjük.
Közben úgy másdél liternyi vízben feltehetjük főni a vékony csíkokra (trendi kifejezéssel élve „zsülienre”) vágott zöldségeket: a sárga- és fehérrépát, póréhagymát, zellert. Ilyen vékonyra vágva elég gyorsan megfő, amikor már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a felaprított turbolyát és sóskalevelet, és öntsük hozzá az átpasszírozott borsóhoz. Forraljuk össze, és főzzük addig, amíg minden zöldség puha nem lesz.
Egy serpenyőben kevés vajon pirítsuk meg a kockákra vágott zsemlét, amit majd tálaláskor levesbetétként tegyünk hozzá.

Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi fok: 5/2 Nem igazán nehéz, de nem tudunk szépen „zsülienezni”, és két lábos meg egy serpenyő is bekerült a mosogatóba egyetlen leves miatt.

Eredmény: könnyű, kellemes, harmonikus ízhatású leves




Tipp:

Szitán áttörés vagy passzírozás helyett a botmixer a tökéletes megoldás, az apró szalonnadarabkákat is csodásan krémesre darálja.

Az eredeti recept által írt zsemlekockás sűrítést kihagytuk, szerettünk volna végre egy olyan levest enni, ami nem főzelék. A plusz feltétként alkalmazott szalonnakockákat is elhagytuk, persze, lehet bele tenni, lehetőleg pirítva.


Értékelések:

Kata: 5/5* Nagyon finom! A turbolyától féltem, mert még sosem kóstoltam, de nagyon harmonikus ízt adott az ételnek. Inkább lágy, semmint intenzív az íze. Amint lesz friss borsóm, újra megfőzöm.


Melinda: 5/5 Egyszerűen finom volt, tartalmas, nem tudok mit hozzáfűzni.

Szilvi: 5/5* Nagyon-nagyon finom, kellemesen pikáns, tartalmas, de könnyű. Nem dominál benne túlzottan semmi, kiérezni a szalonnát, a turbolya és a sóska enyhén savanykássá teszi. A zsemlekocka jó volt bele, de anélkül is tökéletes. Friss nyári zöldségekből lehet a legjobb!

Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Krammerhofer Tamás volt): 5/5 Az volt benne a legjobb, hogy nem igazán szokatlan, vagyis megfelel a mai ízlésnek, mégis valami új. Kérek még!


Összességében ez egy erős jeles, sőt, kitűnő, és ezzel az eddigi legjobb levesünk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése