Könnyű, harmonikus ízű, igazán finom leves. Végre ettünk egy
jót!
Nézzük az eredeti receptet 1840-ből:
A borsót jóféle szalonnával puhára főzzük, aztán szitán
áttörjük. Zellert, pórét, sárgarépát, petrezselyemgyökeret vékony csíkokra
vágva vízben megfőzünk, a végén hozzáadunk egy kis finomra vágott turbolyát és
egy kevés sóskalevelet. Ezt az áttört borsóra öntjük és összefőzzük, aztán
pirított zsemlekockákat kevés húslevesben megpuhítunk és hozzáadjuk a
borsóleveshez. Szalonnakockákkal garnírozhatjuk.
Lássuk, mi lett belőle!
Hozzávalók 4 főre
10 dkg kenyérszalonna (bőre nélkül)
25 dkg zöldborsó
1 kisebb zellergumó
3 közepes sárgarépa
2 közepes fehérrépa
1/2 szár póréhagyma
néhány levél sóska
friss turbolyalevelek
½ liter húsleves (maximum)
2 zsemle
1 kanál vaj
Az apróra kockázott szalonnát üvegesre pirítjuk, majd
hozzáadjuk a zöldborsót, amit a szalonnából kisült zsiradékon megpárolunk.
Felengedjük annyi húslevessel, hogy ellepje, és puhára főzzük, majd áttörjük.
Közben úgy másdél liternyi vízben feltehetjük főni a vékony csíkokra (trendi
kifejezéssel élve „zsülienre”) vágott zöldségeket: a sárga- és fehérrépát,
póréhagymát, zellert. Ilyen vékonyra vágva elég gyorsan megfő, amikor már
majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a felaprított turbolyát és sóskalevelet, és
öntsük hozzá az átpasszírozott borsóhoz. Forraljuk össze, és főzzük addig, amíg
minden zöldség puha nem lesz.
Egy serpenyőben kevés vajon pirítsuk meg a
kockákra vágott zsemlét, amit majd tálaláskor levesbetétként tegyünk hozzá.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi fok: 5/2 Nem igazán nehéz, de nem tudunk szépen „zsülienezni”,
és két lábos meg egy serpenyő is bekerült a mosogatóba egyetlen leves miatt.
Eredmény: könnyű, kellemes, harmonikus ízhatású leves
Tipp:
Szitán áttörés vagy passzírozás helyett a botmixer a
tökéletes megoldás, az apró szalonnadarabkákat is csodásan krémesre darálja.
Az eredeti recept által írt zsemlekockás sűrítést kihagytuk,
szerettünk volna végre egy olyan levest enni, ami nem főzelék. A plusz
feltétként alkalmazott szalonnakockákat is elhagytuk, persze, lehet bele tenni,
lehetőleg pirítva.
Értékelések:
Kata: 5/5* Nagyon finom! A
turbolyától féltem, mert még sosem kóstoltam, de nagyon harmonikus ízt adott az
ételnek. Inkább lágy, semmint intenzív az íze. Amint lesz friss borsóm, újra
megfőzöm.
Melinda: 5/5 Egyszerűen finom volt, tartalmas, nem tudok mit
hozzáfűzni.
Szilvi: 5/5* Nagyon-nagyon finom, kellemesen pikáns,
tartalmas, de könnyű. Nem dominál benne túlzottan semmi, kiérezni a szalonnát,
a turbolya és a sóska enyhén savanykássá teszi. A zsemlekocka jó volt bele, de
anélkül is tökéletes. Friss nyári zöldségekből lehet a legjobb!
Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Krammerhofer Tamás volt):
5/5 Az volt benne a legjobb, hogy nem igazán szokatlan, vagyis megfelel a mai
ízlésnek, mégis valami új. Kérek még!
Összességében ez egy erős jeles, sőt, kitűnő, és ezzel az
eddigi legjobb levesünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése