2014. április 21., hétfő

Ötlet a húsvéti sonka felhasználásához - Sonkás tésztalapok

Egy igazán ízletes, laktató, egyszerűen elkészíthető étel. Nagyon finom!


Az eredeti recept így hangzik:

Először készíts tésztát tojásokból, de vizet ne tégy hozzá. Nyújtsd ki vékony lappá, mint a metélttésztához, vágj belőle darabokat, főzd ki vízben, majd terítsd egy ruhára és hagyd megszáradni.

Végy egy fél font sonkahúst, aprítsd kicsire, végy egy fél meszely tejszínt, keverj hozzá tojást, jól forrald össze, ezután kenj ki vajjal egy serpenyőt, tégy bele tésztalapot, öntsd rá a tejszínes tojást is. Ezután tedd a kemencébe parázs közé.




Mielőtt a 4 személyre szabott receptre térnénk, pár apró megjegyzés.

A meszely régi űrmértékegység, általában 3-4,5 dl közé tehető, leginkább a mai 0,33 literes kiszerelésnek felelne meg. Ez eléggé kis adagnak tűnt.

A szöveg alapján valami olyan kinézetű ételre gondolhatnánk, mint az angolszász húsos piték: a serpenyő vagy tortaforma kibélelve tésztával, abba beleöntve a töltelék, és mindezt megsütik. Lehet, így kellett volna eljárnunk, és érdemes is volna így kipróbálni, de a szokásos problémánk, a mennyiségek ritkás említése miatt túl sok tésztánk lett. Ezért lett belőle rakott tészta. Most próbálok két külön receptet adni, ki-ki próbálja ízlése szerint.


Sonkás tészta (2 személyre, talán)

1 tojás
liszt
15 dkg sonka
2 dl főzőtejszín
vaj


Az egyik tojásból liszttel tésztát gyúrunk. Annyi liszt kell bele, amennyit felvesz, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Vigyázat! Mivel vizet nem szabad beletenni, apránként adjuk hozzá a lisztet! A kész tésztát nyújtsuk vékonyra, vágjunk belőle nagy kockákat, és lobogóan forró vízben főzzük ki. Ránézésre talán kevésnek tűnik a tészta mennyisége, de mire kifő, alaposan megdagad.


A kifőtt tésztalapokat fektessük tiszta konyharuhára, hogy megszáradjanak.



Egy serpenyőben a tejszínt keverjük el a másik tojással, és az apróra vágott sonkát is hozzáadva főzzük össze, amíg felforr. A só ki ne maradjon!
Egy cseréptálat vagy jénait kenjünk ki vajjal, béleljük ki tésztalapokkal, öntsük rá a tejszínes öntetet, fedjük le, és 180-200 fokos sütőben süssük 15 percig, majd a fedőt/alufóliát leszedve még öt percig, hogy kicsit megpiruljon.


Sonkás rakott tészta 4 személyre

5 tojás
liszt
25-30 dkg sonka
5 dl főzőtejszín
vaj


3 tojásból tésztát gyúrunk, mint az előzőnél, és ugyanúgy ki is főzzük a tésztalapokat.
A tejszínt a másik két tojással és az apróra vágott sonkával összeforraljuk.
A kivajazott sütőedény aljára teszünk pár tésztalapot, arra a tejszínes keverékből egy réteget, arra megint tésztát, majd ismét sonkát, amíg minden el nem fogy. A tetejére tejszínes réteg kerüljön.
180-200 fokos sütőben 15 percig sütjük lefedve, majd további 5 percig fedél nélkül.

Elkészítési idő: nagyjából egy és negyed óra
Nehézségi fok: 5/2 (a tészta picit megbonyolítja)

Eredmény: nagyon finom, laktató, mindenkinek csak ajánlani tudjuk!


Tipp:

A tészta, amikor megfő, érdekes, vaskos, bőr állagú lesz. Mindenképpen érdemes meggyúrni, bolti változattal egész biztosan nem helyettesíthető.

Mi igazi, házi füstölésű sonkát használtunk Kata jóvoltából, és ez a füstös íz adja meg az étel lényegét, érdemes hát áldozni rá a húsvéti sonkából!

A sonka sóssága miatt nem mertünk nagyon sózni. Kellett volna.

Önmagában is finom, de első próba után lehet hozzáadni egyéb fűszert is, kinek mi hiányzik róla.


Értékelések:

Kata: 5/5 Finoooooommmmmm... :) Laktató, jó ízkombináció, mégis különlegesebb, mint a mai sonkás tészta. Sózhattuk volna bátrabban. Sokkal bátrabban. A panadel leves után újabb recept került a privát repertoáromba.

Melinda: 5/5 Kifejezetten jó ízű és állagú tészta sikeredett. Talán még egy kis borssal lehetett volna feldobni (persze, tudjuk, hogy ez a fűszer akkoriban nagyon drága volt).

Szilvi: 5/5 A legjobb eddig, amit próbáltunk! Személy szerint, ha legközelebb csinálok ilyet, egy kis sajtot szórok majd a tetejére, nekem csak az hiányzott róla.

Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Osváth Ádám volt): 5/4 Nagyon finom, ízletes tésztájú, ugyanakkor kicsit sótlan.

Ejnye, Ádám, ezért egy teljes pontot levonni! Sószóró!!! :D

Összességében: 4,75 az átlaga, ez már testvérek között is jeles.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése