Szokás szerint kezdjük az eredeti recepttel:
Végy három, jó bokros karfiolt. Tisztítsd meg őket alaposan,
és szeld fel. Főzd fel vízben, és Bouillonnal felöltve főzd puhára. A Bouillon
szintje álljon magasan. Egy negyed font vajon megpirítunk 6 lat lisztet, és a
Bouillonnal főtt karfiollal felöntjük. Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd
parázson lassan felforraljuk, míg gyöngyözni kezd. Amikor már forr, 8
tojássárgáját egy teásfazéknyi vízzel világosra keverünk, és a karfiollevesbe
öntjük. Ezután adható még hozzá egy fél szerecsendió és némi só.
Ez, mint mindig, egy kisebbfajta hadseregnek is elegendő mennyiség, így alaposan csökkenteni kellett az adagokat. Használható recept létrehozására tett kísérletünk eredménye:
Hozzávalók 4 személyre:
1 kisebb fej karfiol
víz
1,5 liter húsleves
1 ek vaj
liszt
2 tojás
só
szerecsendió
A karfiolt megtisztítjuk és felszeleteljük, egy fazék vízben
félpuhára főzzük. Felöntjük a húslevessel, és addig főzzük, amíg a karfiol
teljesen puha nem lesz. Amikor megfőtt, az amúgy is apróra szétesett darabokat
kicsit átnyomkodjuk, hogy krémesebb legyen az eredmény.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi fok: 5/1 gyerekjáték
Eredmény: sűrű, laktató, sápadt színű leves (vagy főzelék)
Fotó: Bolodár Zoltán |
Tipp:
A Bouillon egy húsleves-szerű alaplé, általában házi húslevessel helyettesíthető, végső esetben leveskockás megoldással is élhetünk.
A karfiol első főzőlevét érdemes lecserélni, mielőtt
hozzáadjuk a levest, mivel így túlságosan dominált a karfiol íze.
Éppen ezért, bár mi két kis fej karfiolt használtunk, lehet, hogy egy is elég.
Tettünk bele egy kis borsot is, tálaláskor pedig pici
petrezselyemmel szórtuk meg, hogy jobban nézzen ki.
Értékelések:
Kata: 5/3 Fura. Kicsit sűrű lett, nekem az íze sem annyira
tetszett, pedig nagyon szeretem a leveseket. Összességében ehető, pláne ha éhes
az ember.
Melinda: 5/3 Igazi, fogyókúrázók számára is fogyasztható,
sűrű, krémszerű karfiolleves. Kicsit az ízét még lehetne fokozni. Sajnos mi nem
tudunk olyan igazi alaplevet gyártani (a leveskocka meg sem közelíti) mint
elődeink.
Szilvi: 5/2 Ahhoz képest, hogy csupa jó alapanyagból
dolgoztunk, eléggé fura íze lett. Amúgy sem vagyok nagy barátja a
levesféléknek, de ilyet, köszönöm, többet nem kérek.
Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Osváth Ádám volt): 5/2 Nem
leves állagú, inkább főzelék, savanykásabb, mint az a karfioltól elvárható.
Összesítve: 2,5 a pontátlaga, ami talán az eddigi
legrosszabb osztályzat, de még mindig nem bukás!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése