2014. április 14., hétfő

Krémes karfiolleves

Kétszeresen sűrített, egyszerű, laktató leves – vegyes, nem túl lelkes fogadtatással



Szokás szerint kezdjük az eredeti recepttel:

Végy három, jó bokros karfiolt. Tisztítsd meg őket alaposan, és szeld fel. Főzd fel vízben, és Bouillonnal felöltve főzd puhára. A Bouillon szintje álljon magasan. Egy negyed font vajon megpirítunk 6 lat lisztet, és a Bouillonnal főtt karfiollal felöntjük. Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd parázson lassan felforraljuk, míg gyöngyözni kezd. Amikor már forr, 8 tojássárgáját egy teásfazéknyi vízzel világosra keverünk, és a karfiollevesbe öntjük. Ezután adható még hozzá egy fél szerecsendió és némi só.

Ez, mint mindig, egy kisebbfajta hadseregnek is elegendő mennyiség, így alaposan csökkenteni kellett az adagokat. Használható recept létrehozására tett kísérletünk eredménye:

Hozzávalók 4 személyre:

1 kisebb fej karfiol
víz
1,5 liter húsleves
1 ek vaj
liszt
2 tojás
szerecsendió



A karfiolt megtisztítjuk és felszeleteljük, egy fazék vízben félpuhára főzzük. Felöntjük a húslevessel, és addig főzzük, amíg a karfiol teljesen puha nem lesz. Amikor megfőtt, az amúgy is apróra szétesett darabokat kicsit átnyomkodjuk, hogy krémesebb legyen az eredmény.


A vajon kevés liszttel világos rántást készítünk, és azzal sűrítjük a levest. Felforraljuk, és amikor már forr, a két, vízzel elkevert tojással legírozzuk. Sóval, szerecsendióval ízesítjük.

Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi fok: 5/1 gyerekjáték

Eredmény: sűrű, laktató, sápadt színű leves (vagy főzelék)


Fotó: Bolodár Zoltán

Tipp: 

A Bouillon egy húsleves-szerű alaplé, általában házi húslevessel helyettesíthető, végső esetben leveskockás megoldással is élhetünk.

A karfiol első főzőlevét érdemes lecserélni, mielőtt hozzáadjuk a levest, mivel így túlságosan dominált a karfiol íze.

Éppen ezért, bár mi két kis fej karfiolt használtunk, lehet, hogy egy is elég.

Tettünk bele egy kis borsot is, tálaláskor pedig pici petrezselyemmel szórtuk meg, hogy jobban nézzen ki.


Értékelések:

Kata: 5/3 Fura. Kicsit sűrű lett, nekem az íze sem annyira tetszett, pedig nagyon szeretem a leveseket. Összességében ehető, pláne ha éhes az ember.

Melinda: 5/3 Igazi, fogyókúrázók számára is fogyasztható, sűrű, krémszerű karfiolleves. Kicsit az ízét még lehetne fokozni. Sajnos mi nem tudunk olyan igazi alaplevet gyártani (a leveskocka meg sem közelíti) mint elődeink.

Szilvi: 5/2 Ahhoz képest, hogy csupa jó alapanyagból dolgoztunk, eléggé fura íze lett. Amúgy sem vagyok nagy barátja a levesféléknek, de ilyet, köszönöm, többet nem kérek.

Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Osváth Ádám volt): 5/2 Nem leves állagú, inkább főzelék, savanykásabb, mint az a karfioltól elvárható.


Összesítve: 2,5 a pontátlaga, ami talán az eddigi legrosszabb osztályzat, de még mindig nem bukás!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése