2014. április 7., hétfő

Kertész leszek…



Már a kezdetekkor eldöntöttük, hogy létrehozunk egy fűszerkertet, ahol néhány olyan fűszernövényt nevelünk majd, amelyeket gyakran említenek a szakácskönyveink. Nos, a múlt héten neki is vágtunk a kertészkedésnek! Sikerült egy HATALMAS, közel FÉL négyzetméteres területet felásni…


A helyszínről

A Stono-ház, Tábornok-ház, Fabricius-ház hármasa mögött van egy elzárt terület, amelyet a várfal határol, a fal külső oldalán, a kert szintjénél jóval mélyebben húzódik a várfalsétány. Az alábbi térkép mutatja, hol is kell keresni féltett növényeinket.

Google-térkép, még a Tűztorony felújítása során készült felvétel


A múzeumban való kertészkedés egyik alapvető eszköze a régészektől zsákmányolt ásó. Másik elengedhetetlen feltétel volna az erre fordítható idő (hogy ez munkaidőn belül vagy kívül van-e, az már édes mindegy). Egyébként, a történelmi hűség kedvéért megjegyezném: munkaidő lejárta után zajlott hősies harcunk a természet vad elemeivel, úgymint a kőkemény, kavicsos, fás gyökerekkel átszőtt talajjal és a csepergő esővel. Nem beszélve a földből előkerült olyan leletekről, mint némi állatcsont és kerámia darabka.

Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek!




Ez történik, ha olyankor túrjuk a földet, amikor éppen véletlenül van időnk, és nem tervszerű a támadás. Szilvi hozott „játszóruhát”, Kata nem. Kata ért a növényekhez, Szilvi csak amolyan vasárnapi kertész. Azért a képeken jól látszik a lelkesedés és a lendület, Kata Superman gyorsasága miatt be is mozdult a kép!

Az öntözőkanna használatánál is látszik a szakértelem-beli különbség…




A növényeket Melindának köszönhetjük. Ő hozta a rozmaring- és citromfű tövet, valamint a sáfrányos szeklice- és borágó magot. Még kis pohárkákban, az iroda ablakában nevelgetünk némi turbolyát is, majd május végén ültethetjük ki a kertbe. Ezen növényekről és felhasználhatóságukról a későbbiekben lesz szó, egyelőre a hatalmas munkát próbáljuk kipihenni.





Az ágyás per pillanat így néz ki, a magok egyelőre lusták, nem kezdtek kihajtani az óta sem. Talán a tegnapi zápor segít rajtuk egy picit!

A kertépítést is rövidesen folytatjuk, így előfordulhat, hogy hamarosan EGY teljes négyzetméteren fogunk gazdálkodni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése