A recept a 19. század 2. feléből való:
4 narancsot és 4 citromot hámozz meg, a héjakat egy éjszakán
át puhítsd rumban. Ez után 2
font cukrot egy szál vaníliával keverj el, majd némi
cukrot karamelizálj, éppen, amíg színe nem lesz. A narancsok és citromok levét keverd el a cukorral, forrald össze a rummal és a héjakkal. Vedd le a tűzről,
fedd le, hogy ne tudjon gőzölögni. Amikor a keverék kihűlt, szűrd le.
Mindenben a fent leírtak szerint jártunk el, így azonban egy kellemesen édeskés, tömény narancslevet kaptunk, semmi többet. Igaz, ez egy esszencia, vagyis sűrítmény, egy ízesítő anyag, amit csak össze kell forralni némi borral, hogy puncs legyen belőle. Ettől függetlenül lehetne kissé erősebb is a rum íze. A rumtalanság oka lehet, hogy nem "rendes" rumot, hanem cukrászrumot használtunk (az volt otthon), de az is, hogy kipárologtak a keverékből a rumos aromák.
A puncs végleges elkészítésénél mindenképpen raknánk még egy kis rumot az esszencia mellé a borba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése