2015. április 4., szombat

Házinyúlra lőttünk...!


Ízletes, kissé részeges nyúlragu Húsvét tiszteletére, egyenesen 1799-ből. Mielőtt az eredeti recept olvasása bárkit is eltántorítana a kipróbálásától, előre bocsátjuk, hogy a vér a mi ételünkből természetesen kimaradt.


Vadnyúlból vagy őzből készítendő

A húst feldaraboljuk, és egy edénybe tesszük. Egy darab jóféle szalonnát, egy-két kisebb fej fokhagymát, egy kevés bazsalikomot és kakukkfüvet egy mozsárban finomra aprítunk, és hozzáadjuk a húshoz. Hozzáadunk még egy vöröshagymát, egy babérlevelet, néhány borókabogyót, sót, borsot, némi szerecsendiót és egy pohár vörösbort. Hagyjuk jól átpárolódni, amíg elfő a leve. Akkor egy kanálnyi lisztet pirítsunk meg, adjunk hozzá némi cukrot, töltsük fel barna vagy fehér húslevessel, és hagyjuk a húst addig főni, amíg puha nem lesz. Akkor átszedjük a húst egy tiszta edénybe, a zsírt lemerítjük róla (gondolom, a léről), és a szószt szűrőn átszűrjük a húsra, és adunk hozzá egy kevés ecetet vagy citromlevet, egy kevés citromhéjat, így már készen áll a tálalásra. Ez a szósz készülhet vérrel is, különösen nyúl esetében. Ezt a végén kell beletenni, és együtt felfőzni, de állandóan keverve, nehogy megcsomósodjon.


Roger nyúl a pácban

Vadnyulat nem sikerült szerezni, ezért házinyúlra lőttünk, amelyet egy-két napig zöldséges páclében fürdettünk, hogy kicsit "vadabb" íze legyen. Arról nem is beszélve, hogy így nem annyira száraz a húsa. Lássuk, milyen recept született így:


Részeges nyúlragu

Hozzávalók 4 személyer:
egy nyúl - úgy azért egyszerűbb, ha konyhakész :D
10 dkg szalonna
1 kisebb fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
bazsalikom
kakukkfű
1-2 babérlevél
borókabogyó
bors
szerecsendió
2,5 dl pohár vörösbor
1 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
1/2 liter húsleves
1 kanál borecet vagy egy fél citrom leve és reszelt héja




A nyulat feldaraboljuk, és fedeles serpenyőbe vagy laposabb lábosba tesszük a darabokat. A szalonnát és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk és egyenletesen rászórjuk a húsra. A fokagymát fokhagymanyomón átpréseljük, és szintén elosztjuk a húson. Rászórjuk a zöldfűszereket (ha van friss, az a legjobb, apróra vágva), végül jöhet a só, bors, szerecsendió. A babérlevelet termsészetesen egyben tesszük bele, hogy a végén ki lehessen halászni a raguból. Végül egy evőkanálnyi borókabogyót is elosztunk a húsdarabok között, és felöntjük a vörösborral. Kis lángon, fedő alatt kezdjük főzni.




Amikor a leve elfőtt, és már a hús is nagyjából puha, megszórjuk egy kevés liszttel és cukorral, majd felöntjük a húslevessel. Amikor már jó sűrű a szósz, hozzáadjuk az ecetet vagy citromlevet és -héjat (mi az utóbbit használtuk). A szósz átpasszírozását kihagytuk, jól állt neki a darabosság.
Egy utolsó forralás után nokedlivel tálaltuk (bizony, a 18. század végén már ettek eleink nokedlit).

Elkészítési idő: 1,5 - 2 óra
Nehézségi fok: 5/3 - a nyúl számunkra ismeretlen anatómiája megnehezítette a darabolást, és bár nem bonyolult étel, volt vele némi szöszmötölés

Eredmény: egy pikánsan jó ízű, kellemesen laktató ragu


Tipp:

Nyilván vadnyúlból a legjobb, aki tud szerezni, próbálja feltétlenül ezt az ételt "vadon" is. Arról nem is beszélve, ha esetleg akad némi őzhús. Vad esetén burgonyakrokettet ajánlanánk hozzá - igaz, az nem túl autentikus 1799-ben, de finom!





Értékelések:

Ádám: 5/5 A vörösborban megrészegített nyúl igen porhanyósra és finomra sikeredett a főzés alatt. Mellé a nokedli jó választásnak bizonyult, de szerintem jó lehet egy kis rizi-bizivel is.

Melinda: 5/5 Omlós, ízletes hús egy igazán finom, összetett ízvilágú mártásban. Feltétlenül ötöst érdemel!

Szilvi: 5/5 A hús nagyon finom lett, a nyúl eleve nem zsíros, de ezzel az elkészítéssel nem is szárad ki. A szószból kiérződött a bor íze, a fűszerek pedig igen ízletes elegyet alkottak.

Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Krammerhofer Tamás volt): 5/5 Nagyon kellemes, pikáns lett a szósz, a hús igazán puha és szaftos volt. Talán kicsit kevesebb citrom kellett volna bele. Ünnepi asztalra mindenképpen el tudom képzelni.


Összesítve: Ez bizony szín jeles. Más nem is javasolhatunk, mint azt, hogy tessék kipróbálni, ha akad a hűtőben egy nyúl!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése