2015. április 8., szerda

Egyszerű, omlós, édes, és még véletlenül sem kalács - mi az? A cukorkalács!

Németül Zuckerkollatsch, amit szó szerint cukorkalácsnak fordíthatunk. Ma is készítik, ma is így hívják, és még mindig nem kalács - legalábbis nem az, amit mi kalácsként ismerünk.

Eredeti recept 1792-ből:

Ehhez kell 12 lat vaj és 12 lat cukor, egy fél font finomliszt, egy citrom héja, három tojássárgája és két egész tojás. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, aztán a többi hozzávalót is. Kis halmocskákat rakunk a masszából a sütőlapra, és megszórjuk mandulával.

A recept modernizálása csupán a hozzávalók mennyiségének átszámításából állt. Illetve, a leírás nem említi, de nyilvánvaló, hogy a tésztát meg is kell sütni.


Cukorkalács

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
22 dkg liszt
1 citrom
5 tojás (3 sárgája és 2 egész)
mandula vagy dió




A vajat a cukorral és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal, majd a még hozzáadott két egész tojással habosra keverjük (robotgép használható). Beletesszük a citromhéjat, majd beleszitáljuk a lisztet, ekkor már inkább kézzel gyúrható. Ha összeállt a tészta, sütőpapírral bélelt lapos tepsibe kis halmokat képezünk belőle (két kanállal célszerű dolgozni). Mivel sütés közben -a sok vaj miatt - a tésztahalmok kissé szétfolynak, lelapulnak, érdemes a halmok között nagyobb távolságot tartani. Mi most vágott diót szórtunk rá, 180 fokra előmelegített sütőben sütöttük meg.



Elkészítési idő: kb. 1 óra, hamar megsül
Nehézségi fok: 5/1 pofonegyszerű

Eredmény: meglehetősen édes, kellemes ízű száraz sütemény, tele lehetőségekkel





Tipp:

Manapság is ismert német területen hasonló sütemény, amit igen változatos módokon tesznek izgalmassá. Mandula helyett lehet tenni rá egy kis lekvárt, esetleg bejglitöltelékként felfőzött mákot, vagy csak keverni a tésztába csokidarabokat. Utóbbi esetben az amerikai cookie-ra fog hasonlítani.

Talán nem árt dupla adagot sütni, mert hamar elfogy!





Értékelések:

Ádám: 5/5 Ne tévesszen meg senkit, inkább linzerhez hasonlít a tésztája, nagyon finom, de az arányokkal vigyázni kell, hogy minden klappoljon. Dió mellé én el tudnék képzelni hozzá csokidarabkákat is.

Melinda: 5/3 Túlságosan édes volt, most csak közepest adok rá, kevesebb cukorral lehetne jobb is.

Szilvi: 5/5 Nekem nagyon ízlik, igaz, meglehetősen édes, de ez így tökéletes. Talán egy kis citromlevet is elbírt volna a tésztája, attól frissebb lenne az íze és tompítaná a "túlédességet".

Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Krammerhofer Tamás volt): 5/5 Kiváló, tökéletes teasütemény, kávé, kakaó, tej mellé is el tudom képzelni, vagy csak úgy magában elropogtatni. Jó lenne, ha mindig lenne itthon!

Összességében ez 4,5-ös átlag, vagyis majdnem jeles. A cukrot intézze ki-ki az ízlése szerint, de csak azért mert édes, kár lenne kihagyni!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése