2014. február 18., kedd

Kis tavaszi ínyencség

Közeleg a tavasz, és vele az évszak egyik legkedvesebb virága. Ma egy igazi, klasszikus különlegességet ajánlunk: lássuk, hogyan készült az ibolyaszirup 1792-ben!


http://www.lavenderandlovage.com/wp-content/uploads/2012/02/Violet-Syrup1.jpg

Ez kell hozzá: egy font frissen szedett ibolyavirág, másfél font víz és másfél font szűrt méz. A virágok felét egy flaskába tesszük, leforrázzuk a vízzel és a palackot jól bezárjuk. Egy éjszakát állni hagyjuk. Reggel leszűrjük, a flaskába pedig beletesszük a másik rész frissek ibolyavirágot. A leszűrt vizet ismét felforraljuk, és ismét ráöntjük a virágokra, újabb éjszakára állni hagyjuk. Reggel ugyanúgy járunk el, mint korábban, aztán a leszűrt vízbe beletesszük a szűrt mézet, a parázson hagyjuk és rendes szirupot főzünk belőle, majd üveg vagy másfajta edénybe öntjük, s úgy tesszük el.


Néhány pontosítás:

Egyszerre csak a virágok felét szedjük le, hiszen mindkét napon friss szirmokra van szükség!
Szűréskor természetesen a vizet felfogjuk egy edényben, és a már kiáztatott virágokat kidobjuk.


A mértékegységről: 1 font = 0,45 kg, vagyis nem egészen fél kg.

Tipp:
Könnyebb számolni, ha az egy fontot fél kg-nak vesszük, vagyis: 50 dkg ibolyavirág, 75 dkg víz, 75 dkg méz

Manapság már sajnos gondolnunk kell olyan dolgokra is, amik a régi háziasszonyoknak nem okozhatott gondot. Vegyszerek, műtrágyák, szennyezett talaj és levegő. Jól nézzük meg, hol szedünk ibolyát!

http://www.pinterest.com/pin/109704940897248932/


A szirupot használhatjuk krémek ízesítésére és színezésére (szép lilás árnyalatú), akár bonbonokhoz is, illetve ez az alapja a híres ibolyafagylaltnak, Erzsébet királynénk, vagyis Sissi egyik kedvenc édességének.

Ilyen fagyit Magyarországon csak kevés helyen ehetünk, személy szerint Budapesten, az Üllői úton (Blaha közelében) ismerek egy kézműves fagyizót, ott kóstoltam már ibolyásat, levendulásat… Szokatlan, de finom. Némi képzavarral élve: ibolya- ill. levendula illatú az íze.

Készíthetünk még kandírozott ibolyát is, hagyományos kandírozási eljárással. Ez szintén a királyné kedvelt csemegéje volt.

http://newsroom-ch.austria.info/2013/06/veilchen-im-kristallmantel/


Bevallom, ez egyelőre egy kipróbálatlan recept, de mindenképpen el fogom készíteni a szirupot, a legjobb ajándék lesz Sissi-őrült barátnőmnek! :D




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése