2025. december 18., csütörtök

Linzi torta - ízében a karácsony hangulata

Visszatekintve a 2025-ös évre, többségében desszerteket készítettünk a Storno-konyhán. Ez egy ilyen sütis év lesz, mert karácsony közeledtével ismét egy újabb süteményt mutatunk be, a Linzi tortát. Már több ízben említettük itt a blogon Müller Ferencet, (az Arany Oroszlán drogéria drogistája),  aki a "Sempronia" névre hallgató sajátmárkás termékei között sok más egyéb mellett sütőport és vanillincukrot is készített és forgalmazott. Ezek népszerűsítésére adata ki az alábbi füzetecskét.
A kiadvány tartalmaz külön "karácsonyi " süteményeket is, ám az idei ünnepre választott receptünk nem ezek közül való, de véleményünk szerint kiválóan illik az ünnepi asztalra.








Linzi torta



Hozzávalók:
30 dkg cukor
20 dkg vaj vagy margarin
1 egész tojás és 1 tojássárgája +1 tojás a lekenéshez
30 dkg darált mandula vagy mandulaliszt
őrölt fahéj és őrült szegfűszeg ízlés szerint
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12 g)
kb. 30-40 dkg lekvár
díszíteni: némi porcukor és egy kis marék mandulapehely


A tésztát a fentiek alapján összedolgoztuk, annyi módosítást eszközölve, hogy durvára tört mandula helyett mandulalisztet használtunk, illetve a "Sempronia" sütőpor kiszerelését nem ismerjük, így egy mai alap kiszerelésű, 12 grammot tartalmazó csomagot használtunk. A tésztát frissentartó fóliába csomagoltuk és egy éjszakára hűtőszekrénybe tettük.  A tésztát másnap kinyújtottuk legfeljebb 5 mm vastagságúra, egy részével kibéleltük a fém pitesütő formát, vastagon megkentük szilvalekvárral. A recept szerint befőttel kenjük meg, ám ez jelenthet kompótot és lekvárt egyaránt-mivel kenni kell mi a lekvár mellett döntöttünk. A szilvára pedig savanykás íze miatt esett a választásunk, hogy ellensúlyozza a tészta édességét, azt ugyanis sejtettük, hogy 30 dkg cukorral bizony édes lesz. A lekvár rétegre elkészítettük a rácsozást a tésztából, majd tojással lekentük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütöttük, míg szép színe lett, félídőben egy kis mandula pehellyel is megszórtuk.


Fontos! Ez a tészta sok egy pitesütő formához a 2/3 része is elég. Nekünk egy kis tepsi is kitelt még belőle.







Rendkívül finom sütemény.
 A mandula omlósabbá és szaftosabbá teszi a tésztát, 
a fűszerezése pedig tényleg megidézi a karácsonyt.

A fotókat köszönjük Hadarics Dórának!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése