2025. szeptember 28., vasárnap

Kávépuding a kávé világnapjára

Szeptember 29.  a kávé világnapja. Tisztelegve a rendkívül népszerű fekete ital előtt, szeptemberi posztunkhoz kávés receptet kerestünk kincseink, vagyis szakácskönyveink lapjain. Találtunk is néhányat, választásunk pedig egy különlegességre a Kávépudingra esett. A receptet tartalmazó kötet egy gyönyörűen és gazdagon illusztrált, 1899-es bécsi kiadású szakácskönyv, Louise Seleskowitz: Wiener Kochbuch című műve. 



A puding hallatán általában egy tejből és pudingporból felfőzött, majd lehűtött desszert jut az eszünkbe, ez a Kávépuding azonban más. Tej csak vaj formájában kerül bele, és nem főzzük, hanem gőzöljük a sütőben. Az elkészítése persze több időt vesz igénybe, mint a megszokott pudingoké, de garantáltan megéri a fáradtságot.


Az eredeti recept

Kávépuding

Puhítsunk meg 16 dkg vékonyra szeletelt zsemlét 1/4 liter fekete, nagyon erős kávéval, majd passzírozzuk át egy szűrőn. Apránként keverjünk össze 16 dkg olvasztott vajjal, 16 dkg finomra tört cukorral és 6 tojássárgájával. Adjunk a fent említett zsemlékhez 14 dkg hámozott, finomra tört  mandulát, alaposan keverjük össze, végül könnyedén keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét. Ezt töltsük egy kivajazott, lisztezett formába, fedjük le, és főzzük gőzben, lassan? (lassú tűzön?) 45 percig. Ezután borítsuk ki egy tálba, és tejszínhabbal vagy crémmel adjuk az asztalra.




Az eredeti recept minimális változtatással újra alkotható, egyedül a sütési idő tér el jelentősen az eredetileg megadott háromnegyed órától, illetve a mai modern konyha vívmányaival leegyszerűsíthető az elkészítés.

Hozzávalók:




16 dkg szikkadt zsemle (a 3 darab zsemlénk 18 dkg volt-azzal dolgoztunk)
2.5 dl erős feketekávé
16 dkg olvasztott vaj 
16 dkg porcukor
14 dkg mandula liszt, vagy hámozott őrölt mandula
6 tojás 
+ vaj és liszt a forma kikenéséhet
tejszínhab - opcionális a tálaláshoz

A zsemléket felkockáztuk, meglocsoltuk a kávéval, majd fél órát állni hagytuk. A cukrot habosra kevertük a tojások sárgájával, majd hozzáadtuk az olvasztott vajat. A kávés zsemlemasszát az eredeti recepttel ellentétben nem passzíroztuk át szűrőn, de miután elkevertük benne a mandulalisztet és a tojásos-cukros-vajas keveréket, kézi robotgéppel egy kicsit össszedolgoztuk. Végül hozzáadtuk a habbá vert tojásfehérjéket és óvatos, könnyed mozdulatokkal beleforgattuk. 


A sütőpapírral bélelt, kivajazott, lisztezett formába öntöttük, szorosan lefedtük alufóliával, és a sütő középső részére tettük, a sütő aljába pedig egy vízzel félig telt tepsit. A neheze a sütés/gőzölés volt, mert nem igazán tudtuk milyen hőfokon végezzük. Az első 45 percben 150 fokon készült, majd egy jó félórát 165 fokon és az utolsó félórában már 180 fokon dunsztolódott a pudingunk. Valószínűleg lehet kicsit magsabb a hőfok már a sütés elején, mi kicsit túlóvatoskodtuk, ezért lett a sütésidő több mint a kétszerese az eredetileg megadottnak.


Nem piskóta állagú lesz a pudingunk, de nem is krém. Valahol a kettő között lesz a végeredmény.



 Miután kihűlt, tejszínhabbal díszítettük. 




Kávépudingunk  könnyű, különleges, látványos és finom lett, 
a tejszínhab remekül illik hozzá. 
Munkatársaink körében osztatlan sikert aratott!

Fotókért köszönet Hadarics Dórának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése