Puhítsunk meg 16 dkg vékonyra szeletelt zsemlét 1/4 liter fekete, nagyon erős kávéval, majd passzírozzuk át egy szűrőn. Apránként keverjünk össze 16 dkg olvasztott vajjal, 16 dkg finomra tört cukorral és 6 tojássárgájával. Adjunk a fent említett zsemlékhez 14 dkg hámozott, finomra tört mandulát, alaposan keverjük össze, végül könnyedén keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét. Ezt töltsük egy kivajazott, lisztezett formába, fedjük le, és főzzük gőzben, lassan? (lassú tűzön?) 45 percig. Ezután borítsuk ki egy tálba, és tejszínhabbal vagy crémmel adjuk az asztalra.
A művelt polgárság és az arisztokrácia konyhaművészete a 18-19. században. Régmúlt idők receptjei kelnek új életre a Soproni Múzeum munkatársainak keze alatt, a Storno család hagyatékából való szakácskönyvek alapján. Kultúr-gasztroblog a javából!
2025. szeptember 28., vasárnap
Kávépuding a kávé világnapjára
Szeptember 29. a kávé világnapja. Tisztelegve a rendkívül népszerű fekete ital előtt, szeptemberi posztunkhoz kávés receptet kerestünk kincseink, vagyis szakácskönyveink lapjain. Találtunk is néhányat, választásunk pedig egy különlegességre a Kávépudingra esett. A receptet tartalmazó kötet egy gyönyörűen és gazdagon illusztrált, 1899-es bécsi kiadású szakácskönyv, Louise Seleskowitz: Wiener Kochbuch című műve.
A puding hallatán általában egy tejből és pudingporból felfőzött, majd lehűtött desszert jut az eszünkbe, ez a Kávépuding azonban más. Tej csak vaj formájában kerül bele, és nem főzzük, hanem gőzöljük a sütőben. Az elkészítése persze több időt vesz igénybe, mint a megszokott pudingoké, de garantáltan megéri a fáradtságot.
Az eredeti recept
Kávépuding
Az eredeti recept minimális változtatással újra alkotható, egyedül a sütési idő tér el jelentősen az eredetileg megadott háromnegyed órától, illetve a mai modern konyha vívmányaival leegyszerűsíthető az elkészítés.
Hozzávalók:
16 dkg szikkadt zsemle (a 3 darab zsemlénk 18 dkg volt-azzal dolgoztunk)
2.5 dl erős feketekávé
16 dkg olvasztott vaj
16 dkg porcukor
14 dkg mandula liszt, vagy hámozott őrölt mandula
6 tojás
+ vaj és liszt a forma kikenéséhet
tejszínhab - opcionális a tálaláshoz
A zsemléket felkockáztuk, meglocsoltuk a kávéval, majd fél órát állni hagytuk. A cukrot habosra kevertük a tojások sárgájával, majd hozzáadtuk az olvasztott vajat. A kávés zsemlemasszát az eredeti recepttel ellentétben nem passzíroztuk át szűrőn, de miután elkevertük benne a mandulalisztet és a tojásos-cukros-vajas keveréket, kézi robotgéppel egy kicsit össszedolgoztuk. Végül hozzáadtuk a habbá vert tojásfehérjéket és óvatos, könnyed mozdulatokkal beleforgattuk.
A sütőpapírral bélelt, kivajazott, lisztezett formába öntöttük, szorosan lefedtük alufóliával, és a sütő középső részére tettük, a sütő aljába pedig egy vízzel félig telt tepsit. A neheze a sütés/gőzölés volt, mert nem igazán tudtuk milyen hőfokon végezzük. Az első 45 percben 150 fokon készült, majd egy jó félórát 165 fokon és az utolsó félórában már 180 fokon dunsztolódott a pudingunk. Valószínűleg lehet kicsit magsabb a hőfok már a sütés elején, mi kicsit túlóvatoskodtuk, ezért lett a sütésidő több mint a kétszerese az eredetileg megadottnak.
Miután kihűlt, tejszínhabbal díszítettük.
Kávépudingunk könnyű, különleges, látványos és finom lett,
a tejszínhab remekül illik hozzá.
Munkatársaink körében osztatlan sikert aratott!
Fotókért köszönet Hadarics Dórának.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése