2025. július 30., szerda

Vanília jég - fagylalt soproni módra

 Az idei Múzeumok Éjszakáján a Soproni Múzeumban a fagylaltról, soproni fagylalt receptekről  is szó esett. Az alábbi, vanília ízesítésű finomság receptje kb. 1910 körül jelent meg a soproni drogista, drogéria tulajdonos Müller Ferenc "Sütésutasítások a Sempronia sütőpor és vanillincukor alkalmazásához" című kiadványában.



Az eredeti recept:

Vanilia jég


A recept magyar nyelven (is) olvasható, az értelmezése mégis feladta a leckét! Először kicsit elgondolkodtunk, hogy ez valóban fagylalt akar e lenni, mert hűtésről nem ír a recept, de mivel a két nyelvű (német-magyar) füzetecskében németül is Eis, végül fagyasztottuk és csak azért is fagyi lett belőle. Nem is akármilyen!


Hozzávalók (4 adag desszerthez elegendő mennyiség):

Fél liter tejszín

1 csomag bourbon vaníliás cukor

3 tojássárgája (nem véletlenül veszünk kevesebbet: annak idején a tojások kisebbek voltak)

9 dkg cukor (lehet porcukor is)

A cukrot a tojássárgájával habosra kevertük, majd a vaníliás cukorral együtt a tejszínhez adtuk és felfőztük. (Elég ha forró lesz, de ne forrjon fel, mert könnyen kicsapódik a tejszín és a tojás is. Viszont a hőkezelés fontos a tojássárgája miatt! Legjobb gőz fölött forrósítani miközben habverővel állandóan kevergetjük.) Mikor felfőztük először visszahűtöttük, szobahőmérsékletűre, majd hűtőszekrényben hűtő-hidegre. Ekkor konyhai robotgéppel felvertük szép habosra és egy éjszakára a keverőtálat lefedve fagyasztóba tettük. 



Tálaláskor kanállal kis halmokat tettünk a tányérra, tejszínhabbal és házi csokiszósszal díszítettük. (Az összecsapott tálalásért elnézést kérünk, hirtelen felindulásból készült, a Múzeumok Éjszakáját megelőző éjjel.)


Finom, édes vanília fagylalt, sőt inkább jégkrém állagú finomság készült. 
A tesztelők (szakácsnőnk családja) véleménye egyöntetűen öt csillagot adott a különleges desszertnek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése