Az idei Múzeumok Éjszakáján a Soproni Múzeumban a fagylaltról, soproni fagylalt receptekről is szó esett. Az alábbi, vanília ízesítésű finomság receptje kb. 1910 körül jelent meg a soproni drogista, drogéria tulajdonos Müller Ferenc "Sütésutasítások a Sempronia sütőpor és vanillincukor alkalmazásához" című kiadványában.
Az eredeti recept:
Vanilia jég
A recept magyar nyelven (is) olvasható, az értelmezése mégis feladta a leckét! Először kicsit elgondolkodtunk, hogy ez valóban fagylalt akar e lenni, mert hűtésről nem ír a recept, de mivel a két nyelvű (német-magyar) füzetecskében németül is Eis, végül fagyasztottuk és csak azért is fagyi lett belőle. Nem is akármilyen!
Hozzávalók (4 adag desszerthez elegendő mennyiség):
Fél liter tejszín
1 csomag bourbon vaníliás cukor
3 tojássárgája (nem véletlenül veszünk kevesebbet: annak idején a tojások kisebbek voltak)
9 dkg cukor (lehet porcukor is)
A cukrot a tojássárgájával habosra kevertük, majd a vaníliás cukorral együtt a tejszínhez adtuk és felfőztük. (Elég ha forró lesz, de ne forrjon fel, mert könnyen kicsapódik a tejszín és a tojás is. Viszont a hőkezelés fontos a tojássárgája miatt! Legjobb gőz fölött forrósítani miközben habverővel állandóan kevergetjük.) Mikor felfőztük először visszahűtöttük, szobahőmérsékletűre, majd hűtőszekrényben hűtő-hidegre. Ekkor konyhai robotgéppel felvertük szép habosra és egy éjszakára a keverőtálat lefedve fagyasztóba tettük.
Tálaláskor kanállal kis halmokat tettünk a tányérra, tejszínhabbal és házi csokiszósszal díszítettük. (Az összecsapott tálalásért elnézést kérünk, hirtelen felindulásból készült, a Múzeumok Éjszakáját megelőző éjjel.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése