2025. március 26., szerda

Halkrokett böjtös napokra

Mivel már javában tart a nagyböjt, halas ételt kerestünk. Találtunk is egy kissé munkás, de igencsak ínycsiklandó fogást 1840-ből.
    
Krokett böjti napokra (halból)

32 deka ízlés szerinti fajtájú sült halhúst egy mély edénybe teszünk, felaprítjuk, és hozzáadunk 1/8 liter főtt zöldborsót, 10 darab megtisztított rákhúst, 3 keményre főtt, apróra tört tojást, 5 darab meghámozott, finomra vágott ecetesuborkát, 4 deka tejben szétáztatott és jól kifacsart zsemlét, 2 tojássárgáját és egy egész tojást, ha van, akkor a kifőtt halhólyagot (?), valamint némi sót és borsot. Miután mindezt alaposan összedolgoztuk, úgy járunk el, ahogyan az fentebb a ragukotlett leírásánál van.
 

(a továbbiakban az említett ragukotlett recept vonatkozó része következik)
1 ujjnyi hosszú és két ujjnyi vastag kolbászkákat készítünk a keverékből, ezeket előbb sóval felvert tojásban, majd zsemlemorzsában forgatjuk meg, és gyorsan forró zsírban aranysárgára sütjük.


Ahogyan mi készítettük:

Előhűtött tőkehalfilét és koktélrákocskákat használtunk, a halhólyagot természetesen "kifelejtettük" a receptből, zsír helyett pedig olajat használtunk (nem csak a böjtösség miatt). Az alább közölt recept legalább 6 személy jóllakatására elegendőnek tűnik.
 
Halkrokett
 
30 dkg halfilé
10-12 db koktélrák
1 bögre zöldborsó
6 tojás
3-4 db ecetesuborka
1 nagyobb, vastag szelet kenyér (héj nélkül)
kevés tej
só, bors
zsemlemorzsa
olaj




Keményre főzünk 2 tojást, és a borsót is puhára pároljuk. A halat és a rákokat külön-külön serpenyőben kevés vajon megsütjük. A zsemlét vagy kenyeret megáztatjuk a tejben, majd kifacsarjuk, szétnyomkodjuk. Az elkészült hozzávalókat mind apróra vagdossuk, az ecetes uborkákat szintén. Egy nagy edényben összegyúrjuk az egészet, sózzuk, borsozzuk, végül belegyúrunk két nyers tojást is.
 



 
Amennyiben az elkészült keverék túlságosan lágynak bizonyul a formázáshoz, némi zsemlemorzsával javíthatunk az állagán. Kézzel kroketteket formázunk belőle, fontos, hogy jól megnyomkodjuk, ne maradjon levegő a krokettek közepén! A kiformázott kroketteket megforgatjuk sóval felvert tojásban, majd zsemlemorzsában, és olajban aranybarnára sütjük. Érdemes rácson lecsepegtetni őket.

 
 
 
 
 
Mi salátával tálaltuk, de ízletes lehet rizzsel és tartármártással, rösztivel és savanyúsággal... Határ a csillagos ég!
Hagyományos módon sütöttük, de otthon biztosan kipróbáljuk még forrólevegős sütőben (AirFryer) is.
 


Az eredmény egy kicsit szokatlan, de harmonikus összhatású, ropogós fasírt lett. Nem dominál benne sem a hal, sem az uborka, sem a tojás íze, látványnak is kellemes. Esetleg még némi fűszer mehetett volna bele, ki-ki döntse el, ízlés szerint, mivel lehetne még jobbá tenni!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése