Tart még a farsang, így a fánk méltán követeli helyét oldalunkon. Ám, hogy legyen egy kis csavar is: ahogy előző bejegyzésünkben zsiradékban sült aprósüteménnyel, most sütőben sült fánkkal rukkolunk elő. Szóval, ha így farsang vége felé már valami könnyedebbre vágynánk a hagyományos fánkokon túl, jöhet a huszárfánk, ami igazából nem is fánk, hanem egy linzer jellegű tésztából készült aprósütemény.
Storno Miksáné Slama Eleonóra kéziratos receptgyűjteménye közel 160 receptet tartalmaz, amelyeknek a kétharmada sütemény, desszert. Hét fánkféleség is található, köztük két huszárfánk recept is, amelyek elkészítési módjuk alapján csak a nevükben tartoznak a fánkok büszke sorába. Azonban érdeme e süteménynek sem kicsi, mivel elkészítése könnyű, igazán finom, mutatós és szellőztetni sem kell utána órákig a konyhát.
Hogy miért huszárfánk a népszerű osztrák aprósütemény neve, számunkra is kérdéses, de angyalszem néven talán sokaknak ismerős (karácsonyi) süti.
Storno Miksáné Slama Eleonóra kéziratos receptgyűjteménye közel 160 receptet tartalmaz, amelyeknek a kétharmada sütemény, desszert. Hét fánkféleség is található, köztük két huszárfánk recept is, amelyek elkészítési módjuk alapján csak a nevükben tartoznak a fánkok büszke sorába. Azonban érdeme e süteménynek sem kicsi, mivel elkészítése könnyű, igazán finom, mutatós és szellőztetni sem kell utána órákig a konyhát.
Hogy miért huszárfánk a népszerű osztrák aprósütemény neve, számunkra is kérdéses, de angyalszem néven talán sokaknak ismerős (karácsonyi) süti.
Huszárfánk
15 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 egész tojás, 25 dkg liszt. Kis golyót (készítünk), tojásba, durvára vágott mandulába, cukorba hempergetjük. Közepét benyomjuk, lekvárral töltjük.
Mint láthatjuk a leírás rövid és velős. Az alap adagból meglehetősen kis mennyiség készül, bátran vehetjük a másfélszeresét, számolnunk sem kell, mert a recept fotóján is láthatjuk az emelt mennyiségeket. Úgy tűnik nem csak szakácsnőink kevesellték az alap mennyiséget...
Huszárfánk
15 dkg vaj
8 dkg cukor + cukor a forgatáshoz (opcionális)
2 egész tojás + 1 fehérje a forgatáshoz/lekenéshez
25 dkg liszt
lekvár (min. 20 dkg)
A hozzávalókat kimértük, összegyúrtuk. A recept ugyan nem írja, de 30 percet pihentettük. Kisebb, diónyi golyócskákat formáztunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tettük, s bevalljuk csak tojással kentük le, esetleg némi szeletelt mandulával szórtuk meg. A golyók közepébe ujjunkkal mélyedést nyomtunk. Innentől kétféleképpen készíthető a sütemény: a.) kisütni és utána lekvárral tölteni a mélyedéseket, vagy b.) még sütés előtt tölteni meg lekvárral. Az a.) verziónál kicsit szárazabb a sütemény tésztája, de szép mutatós, b.) verziónál kicsit kifolyik, kibugyog sütés közben, így kevésbé szép de szaftosabb a végeredmény. Mi így is - úgy is kipróbáltuk, és javaslatunk egy c.) verzió: sütés előtt a golyók mélyedéseit félig megtöltjük lekvárral (habzsákkal nagyon könnyű, de kiskanállal is megoldható), 190 fokon, nagyjából 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Pár perc pihentetés után a lekvárt pótoljuk, azaz a fánkocskák tetejéig töltjük és porcukorral megszórva tálaljuk.
b.) verzió
Az eredmény szép és finom, utóbbit az is bizonyítja, hogy pillanatok alatt elfogyott.
Egy kis reszelt citromhéj és/vagy némi vaníliás cukor nem válik kárára, de módosítások nélkül is tökéletes.
c.) verzió
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése