2015. február 25., szerda

Zöldfűszeres krémleves


Nagyböjt első péntekére húsmentes menüvel készültünk. Első lépésként egy zamatos, krémes levest főztünk, igazi tavaszváró ízvilággal.


Mint mindig, jöjjön először az eredeti leírás 1799-ből:


Gyógynövényes / Zöldfűszeres krémleves (Kräutersuppe)

Mosd tisztára a leveshez tartozó növényeket, és vágd őket apróra, aztán olvassz meg egy darab vajat, futtasd meg rajta a növényeket, szórd meg egy kis liszttel, öntsd fel levessel és hagyd felforrni. Ezután 6 vagy 8 tojássárgáját egy kevés tejszínnel és egy jó darab vajjal keverj össze, add hozzá a leveshez, tedd a tűz mellé és keverd folyamatosan, amíg összefő és besűrűsödik, sózd és fűszerezd meg, és adj hozzá pirított zsemleszeleteket. Adhatsz hozzá kappan, csirke, borjú vagy bárány mellehúsát.


És így néz ki manapság:

Hozzávalók 4 személyre

zöldfűszerek ízlés szerint (bővebben kifejtve lásd lejjebb)
5 dkg vaj
1 ek. liszt
zöldségleves (1 liter vízből és 2 kockából készült erőlevest használtunk)
3 tojás sárgája
3 dl főzőtejszín
zsemle vagy kenyér

Aprózódnak a fűszerek

A fűszerereket apróra vágjuk  (mi petrezselyemzöldet, zsályát, kakukkfüvet, oregánót és majorannát használtunk), és a felolvasztott vajon kicsit megfuttatjuk, rászórjuk a lisztet, majd felöntjük a levessel. Hagyjuk kicsit összefőni az ízeket, majd levesszük a tűzről. Amikor kicsit kihűlt, a tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, majd ezzel felöntjük a levest, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Sóval ízesítjük, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. fél óra
Nehézségi fok: 5/1 könnyű

Eredmény: kicsit gyógytea ízű és zöld, de finom, laktató, krémes leves


Pár szó a zöldfűszerekről:

A német Kräuter szó elsősorban gyógynövényt jelent, itt olyan fűszerekről van szó, amelyek gyógyhatásukról is közismertek. Így tél végén különösen jól esik ez a keverék, csupa erő és energia!
Hogy mi számít manapság Kräuter-nek? Például a petrezselyemzöld, a zellerzöld, a metélőpetrezselyem, a metélőhagyma, az oregano, a bazsalikom, a majoranna, a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, a citromfű és a menta. Ezekből ízlés szerint válogathatunk.




Tipp:

Főzőtejszín helyett most főzőkrém névre hallgató dolgot vettünk. Ellenőriztük, tehénből van, nem növényből, szóval abszolút elfogadható, ráadásul jó sűrű, jobban besűríti a levest.

Ami ilyenkor tél végén nagyon hiányzik ebből a levesből (és a kertből), az a metélőhagyma, avagy snidling, habár, ha lett volna, akkor sem fonnyasztjuk bele a levesbe, hanem a végén, apróra vágva megszórjuk vele.

Természetesen házi húslevessel is felönthetjük, csak a böjt kedvéért készítettük teljesen húsmentesre az ételt, ezért használtunk "kockalevest".



Értékelések:

Ádám: 5/5 A leves a színe ellenére nagyon finomra sikerült, már-már meglepően jóra. Enyhe teaillatú aromája van (amit az egyik gyógynövénytől kapott), állaga és íze tökéletes.

Melinda: 5/5 Finom, laktató, teljesen megfelel a mai kor ízlésvilágának is.

Szilvi: 5/5 Ízletes, tápláló, frissítően szokatlan, de nem furcsa.

Pártatlan Ítészünk (aki ezúttal Kiss-Lukács Balázs volt): 5/5 Finom.
Balázsnak köszönjük a bőbeszédűségét! :D


Összességében ez egy stabil jeles, tessék kipróbálni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése