2025. január 29., szerda

Omlós-ropogós

Olajban sült édesség, mégsem fánk. Vajon mi az?

Egy különleges, roppanós finomság, egy mandulás aprósütemény, amelyet egészen egyszerűen elkészíthetünk, és bizton állíthatjuk: mindenkinek ízleni fog! 


Sült mandula (1799.)

Végy egy negyedfont cukrot, másfél negyedfont finomlisztet, egy negyedfont tört mandulát, reszelt citromhéjat, végy egy teljes tojást és két tojássárgáját, két lat friss vajat, ebből készíts tésztát; vegyél elő egy mandulaformázót, azzal szaggasd ki, süsd ki zsírban, majd szórd meg cukorral.





A mértékegységek átszámolgatása után az alábbi recept született:

Ropogós sült mandula

12 dkg nádcukor
18 dkg liszt
12 dkg őrölt mandula
1 citrom reszelt héja
1 tojás
2 tojás sárgája
3,5 dkg puha vaj
a sütéshez olaj

A hozzávalókból egynemű tésztát gyúrunk, majd egy kiskanál segítségével kis mandulákat formázunk belőle. Az így készült tészta-mandulákat forró olajban kisütjük, amikor mindkét oldaluk aranybarna, rácsra szedjük, és hagyjuk kihűlni.




Zsír helyett mi olajban sütöttük ki, mert tartottunk tőle, hogy zsírban sütve kissé megterhelné a mai ember gyomrát. Ne ijedjünk meg, nem fogja megszívni magát olajjal, mivel a benne levő cukor azonnal egy vékony karamellréteget képez a mandulák külsején, és ez megvédi. Viszont ez azt is jelenti, hogy az olajból kivéve nem szabad papírra tenni, hogy az majd felszívja az esetlegesen még rajta maradt olajat, mert a fent említett karamellizálódott réteg ragad. Nagyon. A sütőrácson vagy fémszűrőben való hűtés/csepegtetés a legjobb megoldás (a rács alá már tehetünk konyhai törlőpapírt vagy tálcát az esetlegesen lecseppenő olaj felfogására).

Kihűlve már nem ragadnak a sütik, roppanós, édes kérgük omlós belsőt takar, sajnos, nem igazán lehet abbahagyni a fogyasztásukat. (A kalória-tartalmát már nem is mertük kiszámolni.)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése