Május 8. a magyar kézműves fagylalt napja. E jeles ünnep alkalmából szakácsnéink is jegesedényt ragadtak, és csokoládéfagylaltot készítettek az Oedenburger Kochbuch (1900.) receptje alapján. A számos recept közül mi másra is esett volna a választás, ha nem a csokoládé fagylaltra?
Fagylalt csokoládéhab
Egy fél font csokoládét és egy fél font cukrot egy fél meszely vízzel addig főzünk, amíg besűrűsödik. Aztán lehűtjük, és egy meszely tejszínhabbal elkeverjük és egy megfelelő formájú edénybe töltjük, amit jég közé teszünk, végül langyos vízzel telt edénybe állítjuk és desszertes tányéron tálaljuk.
Ahogy a Storno-konyhában készült:
Csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
25 dkg étcsokoládé
25 dkg cukor
2 dl víz
4 dl habtejszín + tejszínhab a díszítéshez
A vizet, a cukrot és a kockákra tördelt csokoládét lassú tűzön addig főzzük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad és az egész massza kicsit besűrűsödik. Miután levesszük a tűzről, hagyjuk visszahűlni. az ügy gyorsítása érdekében az edényt hideg vízbe is állíthatjuk, mi is így tettünk.
Ha a massza már lehűlt, elkezdjük felverni a habtejszínt, de nem kell keményre, elég, ha közepesen habos, kicsit még folyós marad. Óvatosan összeforgatjuk a csokimasszával, majd fagyigép táljába öntjük és kifagyasztjuk, vagy, ahogyan az eredeti recept írja, tálkákba téve megfagyasztjuk (ma már a fagyasztóba tesszük, természetesen). Utóbbi esetben a kész fagylalt tálkáját langyos vízbe állítjuk, hogy ki tudjuk borítani desszertes tányérra az édességet. Mi mindkét verzióban elkészítettük, ahogyan a képeken is látható.
Végeredmény:
A fagylaltgépben készített verzió nem lett teljesen szilárd, fagyis kanállal nem adagolható, de nagyon finom, krémes állagú lett.
Az eredeti receptben leírtak szerint készítve a krém megfelelően megfagyott, igazán fagyi állagúra sikerült.
Azt, hogy melyik is a jobb, nem igazán sikerült eldöntenünk, mind a két módszerrel különleges, finom édesség készült, bár abban egyetértettünk, hogy talán egy kissé túl édes a mi ízlésünknek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése