A töltött szárnyashoz ilyen káposztát tálaltunk. Amilyen egyszerű, olyan finom. Még az igazi ínyencségekhez szokott zsűri is elismerően repetázott belőle!
Az eredeti recept 1698-ból, Misztótfalusi Kis Miklóstól:
Téjfeles
káposzta
A
sós káposztát szépen megaprítván szalonnával tedd fel, és
mikor megfőtt a levében, végy ki egy
csuporba, amelyben a téjfel vagyon, és azzal ereszd fel, jól
habard öszve, és öntsd a káposztához
a fazékba, mennél több a téjfel, annál jobb, és felforralván
tálald fel, mint az egyéb
káposztát; ha valami szép tehénhúst tehetsz belé, annál jobb
ízű légyen, egy pohárocska jó
bort is bocsáss beléje, kedves étke a magyaroknak.
Egészen hasonlóan jártunk el mi is:
Tejfeles káposzta 4 személyre
negyed kiló savanyúkáposzta
15 dkg szalonna
1 dl száraz fehérbor
egy nagy pohár tejföl
A savanyúkáposztát átöblítjük és hagyjuk lecsepegni. A szalonnát kockákra vágjuk, és ha nem elég zsíros, akkor kevés disznózsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, lefedjük, és hagyjuk, hogy a saját levében párolódjon. Párolás közben hozzáadjuk a bort. Amikor a káposzta megpuhult, félrevonjuk a tűzről. Egy tálban egy merőkanálnyi káposztát elkeverjük a tejföllel, majd ezt visszaöntjük a káposztásfazékba. Alaposan elkeverjük, még egyszer összeforraljuk.
Elkészítési idő: a káposzta párolódásától függően 30-45 perc
Nehézségi fok: 5/1 egyszerű étel, amit elkészíteni is egyszerű
Eredmény: még annak is ízleni fog, aki a káposzta gondolatától kiszalad a világból!
Tipp:
Az embernek könnyen ingerenciája támad, hogy ízlés szerint fűszerezgessen még ezzel-azzal. Persze, ki lehet próbálni, de ez az étel a maga egyszerűségében tökéletes, ráadásul úgy, hogy nem vonja el a figyelmet a főételtől - elvégre mégiscsak egy köretféleségről van szó -, hanem kiegészíti azt!
Értékelések:
Aki csak kóstolta, dicsérte. A legnagyobb dicséret pedig az volt, hogy az Esterházy Fesztiválon a zsűri kétszer is vett belőle!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése