2015. július 31., péntek

Egy fontos összetevő



Itt van, végre megérkezett! Íme a régi konyha elmaradhatatlan hozzávalója, a leggyakrabban használt alaplé, a Bouillon receptje.

Senkit ne tántorítsanak el a hatalmas mennyiségek és a nehezen megszerezhető hozzávalók (pl. borjúhús), némi változtatással azért ma is elkészíthető. Melinda megfőzte, borjú helyett marha velőscsonttal, és így is igazán jó lett. Egy igen erős, magában talán túlságosan is erős húslevet kaptunk. Megérte!

Ezúttal csak az eredeti receptet közöljük, lehet osztani-szorozni a mennyiségekkel, hozzávalókkal!


Húslé (Bouillon)

4 font marhahús, 3 font borjúhús és egy vén tyúk ( :-D ), ehhez vegyünk 8 pint (kb. 11,4 liter) vizet. A húst ne áztassuk be, inkább csak alaposan tisztítsuk meg és mossuk le, egy cserépedényben vagy egy üstben hideg vízzel felöntjük; amikor a húslé már habot vet, tegyünk hozzá egy zellerszárat, egy, vagy inkább két borágót, egy pár sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy fél nehezék (bécsi nehezék: 3,5 dkg) egész gyömbért, egy zöld babérlevelet, és egy pár vöröshagymát. Gyorsan soha nem szabad húslét főzni, mert akkor zavarossá válik, rendesen viszont egy tiszta húslevet ad, ehhez folyamatos lassú tűzön kell tartani; úgy 4 órán át kell főzni lefedve, aztán ízlés szerint felhasználni.
Ha a marhahúsból adnánk az asztalra is, a 4 fontos darab helyett használjunk nagyobbat, és akkor szükség esetén a tyúk kihagyható.
Ugyanakkor a húslét soha ne sózzuk meg, még ha egyes szakácsok úgy is csinálják, mivel az ételt (amibe belerakjuk) így könnyen elsózhatjuk; amikor a húsléből a húsdarabot asztalra adjuk, beletehetjük egy órára tálalás előtt egy Braise-ba (6. számú recept), enyhén megsózzuk és lassan összefőzzük. – Ha még hagyjuk állni a Braise-t, még jobb lesz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése