2025. május 28., szerda

Malakov(ff)-torta: a titokzatos, könnyed finomság


A babapiskótával készülő, sütés nélküli Malakov torta Ausztriában nagyon népszerű. Az osztrák, salzburgi származású Storno Miksáné, Slama Eleonóra receptes füzetében bukkantunk mi is erre az egyszerűen elkészíthető, de látványos és könnyedségében is különlegesen finom torta receptjére.  

A Malakov-torta valós eredetét még a Panama-tortáénál is nehezebb kideríteni. Amiben sok teória megegyezik, hogy valószínűleg az angol Charlotte torta francia továbbfejlesztése. Ezernyi recept létezik ma már, a krémet, az egyéb hozzávalókat, a piskótát és az elkészítést tekintve egyaránt.


Az eredeti recept: 

Malakov torta

40 babapiskóta, 12 dkg vaj, 14 dkg dió, 14 dkg cukor, rummal és tejjel a diót megnedvesíteni. Tejszínhab


Elli receptjeinél gyakran előfordul, hogy a fő hozzávaló a képzeletünk lesz végül, akárcsak ez esetben, amikor meglehetősen gyéren állnak instrukciók  rendelkezésünkre. Végül elkészítettük Malakov- tortánkat. Az alapanyagok felhasználásában, illetve arányában többnyire követtük Elli leírását. Vagyis a recepthez utólag ceruzával odafirkált mennyiségekkel dolgoztunk, kivéve a babapiskótát, amelyből csupán 20 darabot használtunk (a különféle babapiskóták mérete ma sem egységes, ez befolyásolhatja a darabszámot).


Hozzávalók: 

20 darab babapiskóta
12 dkg vaj
12 dkg darált dió
1 dl tej
1 ek + 0,5dl rum
4 dl habtejszín
opcionális: 2 tasak habfixáló (az egy-egy adag tejszínhabhoz)


A diót a cukorral, a tejjel és az evőkanál rummal felfőztük.


Amíg hűlt, a maradék rumba megforgatott babapiskótával kibéleltünk egy tortaformát (az alját, illetve körben is). Ehhez a piskótákat félbevágtuk, így pont kiadták a forma magasságát.


Amikor kihűlt a diós krém, összekevertük 2 dl felvert tejszínhabbal és óvatosan, egyenletesen a piskótákra simítottuk.


Néhány órára hűtőszekrénybe tettük, majd a maradék tejszínt is habbá vertük, és bevontuk vele a tortát. 


Még egy kis díszítés...


Hogy mennyire jó sütemény, azt az is bizonyítja, hogy a Soproni Múzeum dolgozói közül már többen elkészítették. Ha azt szeretnénk, hogy a piskóta puha legyen, érdemes állni hagyni legalább egy éjszakát a hűtőszekrényben. Mi és kollégáink ilyen türelemmel nem rendelkezünk, az utolsó morzsáig elfogyott a díszítést követő fotózás után. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése