2024. március 31., vasárnap

Fűszeres rántotta-egyszerű és különleges!


Szerettünk volna valami könnyedebb fogást rekonstruálni, így esett  választásunk  a Storno Miksáné Slama Eleonóra kéziratos receptes füzetében olvasható Pikantes Rührei receptjére. Rántottához mérten kicsit bonyolultnak tűnhet, de megéri a fáradságot elkészíteni.




Az eredeti recept:

Fűszeres rántotta

10-15 dkg sonkát felvágunk, egy kevés petrezselyemmel, metélőhagymával, és egy hagymával amiket szintén finomra vágunk, összekeverjük és egy serpenyőben kevés vajon megpirítjuk. 10 dkg zöldborsót némi marhahúslevessel puhára párolunk. Az ételt egy megfelelő tálba tesszük, amibe rántotta kerül, ami tojásból, némi sóból és egy kevés borsból készült, nem keményre, és ráhelyezzük a fűszert.


Mi így készítettük:

Hozzávalók:
10-15 dkg füstölt sonka vagy füstölt tarja
1 teáskanál petrezselyem
2 teáskanál metélőhagyma
1 kisebb fej hagyma
kb. 5 dkg vaj
10 dkg zöldborsó
1-2 dl húsleves
fekete bors
10-12 db tojás

Először a zöldborsót (sajnos így márciusban fagyasztottal dolgozhattunk csak, de az legalább igazi háztáji termés volt) vajon picit megpároltuk, majd felöntöttük annyi húslevessel, amennyi ellepte (ha nincs húslevesünk, leveskockával pótolható), és fedő alatt puhára pároltuk. Míg készült a borsó, a füstölt tarját apróra vágtuk, majd vajon megpirítottuk a szintén apróra kockázott hagymával. Hozzáadtuk a zöldfűszereket és kicsit még azokkal is összeforgattuk a tűzön (1-2 perc elegendő, hogy ne égjenek meg a fűszerek). A keveréket félretettük. Amikor a borsó megpuhult, leszűrtük és hozzáadtuk a sonkás-fűszeres keverékhez. A tojásokból kevés sóval, fekete borssal vajon nem túl száraz rántottát készítettünk (kezdő szakácsok kedvéért: a felvert tojásokat serpenyőben a felhevített vajon közepes lángon kevergetve szilárd állagúra sütöttük). A tányérra először a tojásból mertünk egy adagot, majd arra a fűszeres feltétet. 


Fotó: Bolodár Zoltán


Mutatós, illatos, ízletes - reggelire, vacsorára is megállja a helyét! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése